Hírek: Canon 5D Mark III

2012.03.02 22:35

A Canon közel 3,5 év után bejelentette az EOS-5D Mark II utódját, ami nem túl meglepő módon az EOS-5D Mark III nevet kapta. A gépet ezúttal is alumínium vázba és magnézium ötvözet borításba csomagolták, mely a korábbihoz képest jobb időjárásálló szigetelést kapott. A zárszerkezetet az elődben lévőhöz hasonló módon 150 000 expozícióra tervezték.

canon_5d_m3.jpg Az 5D Mk III maximális képmérete alig változott (22,3 effektív megapixel), viszont egy új, javított szenzort kapunk, mely fölött hézagmentesen helyezték el a mikrolencséket, és fejlesztettek a fotodiódákon is. A javításnak köszönhetően még jobb fénygyűjtő képességet és persze jobb jel/zaj viszonyt ígér a gyártó. A szenzor persze a megszokott fullframe méretű CMOS, melyre chip-szintű zajszűrés is került. A Canon láthatóan jobb képminőséget ígér az új modellel kapcsolatban, amit számszerűsítettek is: a korábbi JPEG minőségnél 2 fényértékkel jobbat képes felmutatni az új modell.

A képfeldolgozást a legújabb generációs DIGIC 5+ processzor végzi, mely a normál DIGIC 5-nél 30%-kal gyorsabb (az előd DIGIC 4-et használt). A kiolvasás 4 helyett 8 csatornás, és ezúttal a gyorsabb UDMA 7 kártyák is kihasználhatók. Az új EOS-5D egyébként dupla kártyafoglalatot kapott CompactFlash és SD támogatással.

Az érzékenységet ezúttal ISO100 és 25600 között állíthatjuk, kiterjesztve pedig az ISO50 és 102400 értékek is elérhetők, ha állókép módban dolgozunk. Képformátumként maradt a JPEG és a RAW. Utóbbiból háromféle méretet választhatunk (22Mpx, 10,5 Mpx, és 5,5 Mpx), és utólag a gépen belül fel is dolgozhatjuk őket.

canon_5d_m3_03.jpg Nagyot lépett előre a korábbi modellben sokat bírált AF-rendszer is, ami a nemrég bejelentett EOS-1D X-ből származik. 61 fókuszpontot kapunk, melyből 41 keresztszenzoros, és 5 ultra nagy érzékenységű, az F2,8 és jobb fényerejű objektívek számára. A pontokat a korábbinál jobban szétszórták, így nem csak a kép közepén választhatjuk ki őket. A rendszer akár -2 Fé megvilágításnál is működőképes marad.

A fénymérő rendszert az EOS-7D-ből örökölte a gép - 63 mezős dupla rétegű (iFCL) – a kereső viszont a profi gépekre emlékeztet, hiszen a 0,71×-es nagyítás mellé végre 100%-os lefedettséget kapunk. A készülék hátsó LCD-je 3,2”-os, és 1,04 millió képpontos.

Az EOS-5D Mk II egyik nagy erőssége volt a kiváló videofelvételi képesség. Az utód még tovább farag ezen a tulajdonságon. 24, 25 és 30 kocka/mp-es fullHD videókat készíthetünk a géppel mono hanggal, kétféle tömörítési módszert választva. A videóknál csökkentett moirét és kevesebb zajt kapunk és eltüntették a fájlméret limitet is. Ezúttal csak a videósnittek hosszát maximálták 30 percben. A mozgóképek beépített időkóddal is rendelkeznek majd.

A jobb hang érdekében sztereó mikrofon bemenet, és fejhallgató kimenet is került a gépre. Szabályozható lesz a bemeneti jelszint, és szélzaj csökkentés is bekapcsolható.

Sorozatban 6 kép/mp-re képes a fényképezőgép, az expozíció sorozatnál pedig 3, 6 vagy 7 képes hosszt választhatunk.

Az EOS-5D Mark III 3 Fé lépéses HDR módot is tartogat, de 9 képes multiexpozíció is készíthető. Az intelligens témamód választó automata módot a kezdő fotósoknak szánják, de az életünket megkönnyítő funkció lehet a kéttengelyes vízszint kijelzés, a kromatikus aberráció és képsarki sötétedés csökkentés, vagy akár az újratervezett menük is.

A készülék az elődben használt lítium-ion akkumulátorral üzemel majd, melynek egy töltésével kb. 950 felvétel készíthető.

canon_5d_m3_02.jpg A Canon EOS-5D Mark III március végétől lesz kapható, 3499 dolláros áron (az előd egyébként 2699 dolláros bevezető áron került forgalomba). Az EF 24-105mm F4,0L IS USM kitobjektívvel együtt 4299 dollárt kérnek érte. A tervek szerint a gyártó az EOS-5D Mk II modellt is forgalmazza még egy ideig.

A fényképezőgéphez egy portrémarkolat (BG-E11, 490 dollár), egy GPS adapter (GP-E2, 390 dollár), és egy Wi-Fi adapter (WFT-E7A, 849 dollár) is megjelenik a tavasz folyamán. Kapható lesz hozzá ezen kívül egy új, beépített rádiós (max. 30 m) külső vaku 600EX-RT néven, mely március végén jelenik meg 629 dolláros áron, és egy új Speedlite Transmitter (ST-E3-RT). (Forrás: pixinfo.com)